Skip to main content

INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU
I GENETIČKO INŽENJERSTVO
Univerzitet u Beogradu

Razvoj tehnološkog postupka za proizvodnju inovativnog probiotika za prevenciju i lečenje crevnih infekcija kod životinja

Rukovodilac: Dr Nataša Golić 

            U cilju poboljšanja zdravlja životinja i smanjenja upotrebe antibiotika u stočarstvu razvijen je novi probiotik na bazi prirodnih izolata bakterija mlečne kiseline (BMK) iz laboratorijske kolekcije LMM-IMGGI. Na osnovu prethodno urađenih in vivo testova, pokazano je da probiotik predstavlja moćnu alternativu upotrebi antibiotika u lečenju crevnih infekcija uzrokovanih bakterijama Clostridium perfrigens, E. coli i Salmonella sp. Krajnji cilj ovog projekta je da se razvije tehnološki proces i uspostavi standardizovana proizvodnja inovativnog probiotika za životinje, u obliku fermentisanih probiotičkih mlečnih proizvoda i „spray-dried“ mešovite bakterijske kulture i pripremiti proizvode da budu spremni za komercijalizaciju. Projekat će se realizovati kroz rad četiri radne grupe (RG): RG1 –koordinator LMM-IMGGI; RG2 - koordinator INVETLAB; RG3 - koordinator PHYTONET; i RG4 - koordinator GREENLAB. Ukupnim aktivnostima projekta će rukovoditi koordinator projekta, dr Nataša Golić, IMGGI, dok će administraciju projekta realizovati nosilac projekta GREENLAB. 

Za ovaj projekat bespovratna sredstva (u iznosu od 299.000 EUR) su dobijena u okviru Programa saradnje nauke i privrede, koji sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju Evropska unija i Republika Srbija.

Adresa sedišta / Poštanska adresa: Vojvode Stepe 444a, 11042 Beograd 152, Srbija / Web System By Emarket1ng.NET