
Dr Nemanja Kljajević je istraživač u oblasti tehnologije hrane, čiji se naučni rad fokusira na tehnologiju mleka i mlečnih proizvoda. Doktorat iz oblasti tehnološkog inženjerstva stekao je 2019. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom doktorskih studija i u svom postdoktorskom radu, njegova istraživanja su se detaljno bavila uticajem različitih prethodnih tretmana mleka (kao što su zamrzavanje i tretmani toplotom visokog intenziteta) na svojstva koagulacije, proteolizu, teksturu, mikrostrukturu i senzorne karakteristike sireva, posebno belog sira u salamuri. Pored navedenog, njegova se trenutna istraživanja bave i hemijom i mikrobiologijom hrane, uključujući proučavanje starter kultura i bakteriofaga.
Pre nego što je 2023. godine zaposlen kao naučni saradnik u Grupi za molekularnu mikrobiologiju IMGGI, stekao je bogato industrijsko iskustvo. Više od decenije radio je kao inženjer tehnologije i konsultant u brojnim mlekarskim preduzećima („Beocapra", „Šabac", „Kuč Company") i kao stručni konsultant za prehrambenu industriju u kompaniji „Ecotime". Ovo jedinstveno iskustvo povezuje teorijska istraživanja sa praktičnim industrijskim izazovima i primenom.
Kroz svoju karijeru, aktívno je uspostavljao veze između nauke i industrije, radeći na projektima koji podrazumevaju primenu naučnih saznanja u poboljšanju tehnoloških procesa i finalnih proizvoda. Njegov istraživački opus čini važan most između fundamentalnih studija svojstva mleka i primenjenog razvoja inovativnijih i kvalitetnijih mlečnih proizvoda.