
Немања Кљајевић
Група за молекуларну микробиологију
Департман за микробиологију и биологију биљака
Др Немања Кљајевић је истраживач у области технологије хране, чији се научни рад фокусира на технологију млека и млечних производа. Докторат из области технолошког инжењерства стекао је 2019. године на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду. Током докторских студија и у свом постдокторском раду, његова истраживања су се детаљно бавила утицајем различитих претходних третмана млека (као што су замрзавање и третмани топлотом високог интензитета) на својства коагулације, протеолизу, текстуру, микроструктуру и сензорне карактеристике сирева, посебно белог сира у саламури. Поред наведеног, његова се тренутна истраживања баве и хемијом и микробиологијом хране, укључујући проучавање стартер култура и бактериофага.
Пре него што је 2023. године запослен као научни сарадник у Групи за молекуларну микробиологију ИМГГИ, стекао је богато индустријско искуство. Више од деценије радио је као инжењер технологије и консултант у бројним млекарским предузећима („Beocapra", „Шабац", „Kuč Company") и као стручни консултант за прехрамбену индустрију у компанији „Ecotime". Ово јединствено искуство повезује теоријска истраживања са практичним индустријским изазовима и применом.
Кроз своју каријеру, активно је успостављао везе између науке и индустрије, радећи на пројектима који подразумевају примену научних сазнања у побољшању технолошких процеса и финалних производа. Његов истраживачки опус чини важан мост између фундаменталних студија својства млека и примењеног развоја иновативнијих и квалитетнијих млечних производа.