
Danka Matijašević
Grupa za molekularnu mikrobiologiju
Departman za mikrobiologiju i biologiju biljaka
Dr Danka Matijašević je naučni saradnik u Grupi za molekularnu mikrobiologiju IMGGI. Diplomirala je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2009. godine, gde je i odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti mikrobiologije hrane 2017. godine. Od 2011. godine deo je Univerziteta u Beogradu, gde je napredovala od istraživača pripravnika do naučnog saradnika.
Njena istraživanja usmerena su na izolaciju i karakterizaciju bioaktivnih i antimikrobnih jedinjenja iz gljiva i drugih prirodnih izvora, sa posebnim naglaskom na njihovu potencijalnu primenu u bezbednosti hrane, kontroli infekcija i medicini. Posebno je zainteresovana za proučavanje antibakterijskih i antibiofilm aktivnosti ekstrakata gljiva protiv multirezistentnih patogena, kao i za razvoj održivih bioprocesa za proizvodnju antimikrobnih metabolita. Pored toga, njen rad obuhvata i ispitivanje funkcionalnih nanomaterijala sa antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima, sa naglaskom na njihovu moguću primenu u biomedicini.
Tokom svoje karijere doprinela je izvođenju nastave na Poljoprivrednom fakultetu kroz različite predmete iz oblasti mikrobiologije, pružajući podršku kako na osnovnim, tako i na master studijama. Učestvovala je u više nacionalnih i međunarodnih istraživačkih projekata i član je Udruženja mikrobiologa Srbije.