Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА МОЛЕКУЛАРНУ ГЕНЕТИКУ
И ГЕНЕТИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО
Универзитет у Београду

Испитивање потенцијала препарата ФлогоСкин у стимулацији процеса зарастања рана

Руководилац: Др Исидора Петровић, ИМГГИ

Успешност зарастања рана зависи од различитих фактора, укључујући адекватан одговор ћелија коже као и компоненти имунског система. Када настане повреда на кожи, продукти оштећеног ткива и бактерија које живе на њој стимулишу урођени имунитет и покрећу локалну инфламацију. Отворене ране су такође погодне за насељавање патогених организама и развој перзистентних инфекција. Патогене бактерије често формирају биофилм на отвореним ранама што повећава отпорност бактерија на антибиотике, са једне стране, и на имунски одговор, са друге стране, што доводи до хроничне инфламације. Стога, постоји стална потреба за адекватним препаратима који ће спречити хроничну инфекцију и стимулисати зарастање рана.

Циљ овoг услужног пројекта је испитивање потенцијалa препарата ФлогоСкин да промовише зарастање рана кроз анализу његовог деловања на неколико кључних корака током тог процеса: стимулацију инфламације код ћелија кератиноцита изложених препарату; антимикробног дејства препарата и стимулацију зарастања рана in vitro.

Студија треба да пружи информацију о ефикасности препарата у стимулацији зарастања рана in vitro и да да смернице за унапређења производа за хуману употребу.

Адреса седишта / Поштанска адреса: Војводе Степе 444а, 11042 Београд 152, Србија / Web System By Emarket1ng.NET