Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА МОЛЕКУЛАРНУ ГЕНЕТИКУ
И ГЕНЕТИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО
Универзитет у Београду

Примена флуоресцентног супстрата за брзу и специфичну детекцију Staphylococcus aureus у млеку

Доказ концепта, Фонд за иновациону делатност Републике Србије, 5449, 2020-2021
Руководилац: др Маја Гвозденов, ИМГГИ
Учесници из ИМГГИ: Др Валентина Ђорђевић, др Милан Којић 

Staphylococcus aureus припада коагулаза позитивним стафилококама и представља патогену бактерију у храни која изазива инфекције код људи и убраја се међу најзначајније патогене у ветеринарској медицини, што представљаја озбиљан терет за јавни здравствени систем, доводи до великих економских губитака и бива претња за здравље животиња у млечној индустрији.

Овај пројекат фокусиран је на S. aureus који је присутан на сточним фармама и један од најчешћих узрочника маститиса код говеда. Уколико се правовремено не детектује, инфекција узрокује знатне економске губитке и контаминиране млечне производе. Стога је од кључног значаја осигурати брзу, високо осетљиву и специфичну методу детекције S. aureus, која ће омогућити боље здравље стоке и побољшање процедура контроле квалитета током производног процеса. Постојеће референтне методе за откривање S. aureus (ИСО-6888-1, ИСО-6888-2) су специфичне, али дуготрајне, јер је за добијање резултата потребно до 4 дана.

Развој нашег технолошког дизајна обезбедиће иновативан приступ за детекцију S. aureus у млеку, заснован на интеракцији S. aureus са специфичним супстратима, што резултира флуоресцентним сигналом. Успешно доказан концепт поставиће основу за развој поузданог, брзог, лако применљивог и економичног теста за детекцију S. aureus у млеку, са потенцијалом за примену у другим млечним производима.

Адреса седишта / Поштанска адреса: Војводе Степе 444а, 11042 Београд 152, Србија / Web System By Emarket1ng.NET