Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА МОЛЕКУЛАРНУ ГЕНЕТИКУ
И ГЕНЕТИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО
Универзитет у Београду

Ковалентна модификација угљеничних материјала помоћу ензима

Руководилац: Др Александра Митровић, Хемијски факултет Универзитета у Београду

Графен се састоји од атома угљеника, који су међу собом ковалентно повезани тако да граде кристалну решетку у облику саћа. Танки листови овог материјала се у кристалној решетки повезују чинећи графен најтањим, а истовремено најјачим материјалом (200 пута јачи од челика), који једнако добро проводи и струју и топлоту. Функционализација графена је обећавајући приступ у контролисаном инжењерингу, како би се побољшала његова процесабилност. Стратегија коваленте дериватизације графена подразумева оштре хемијске услове, који на крају не обезбеђују висок степен фунционализације.

Идеја овог пројекта је да се ковалентна модификација повшине графена изврши употребом одговарајућих ензима. Ензими попут фенол-оксидаза, лаказа, редуктаза ће бити инкубирани са графеном који је претходно суспендован у одговарајућем растварачу. На тај начин ће се под веома благим условима стварати С-О везе, најпре по ивицама графенских слојева (листића). Примена ензима у процесу ковалентне модфикације графена би омогућила добијање деривата на брз и еколошки прихватљив начин.

Пројекат је део програма „Истражи. Промени, Покрени се за науку”, који спроводи Центар за развој лидерства, уз финансијску подршку компаније Филип Морис.

Адреса седишта / Поштанска адреса: Војводе Степе 444а, 11042 Београд 152, Србија / Web System By Emarket1ng.NET