Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА МОЛЕКУЛАРНУ ГЕНЕТИКУ
И ГЕНЕТИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО
Универзитет у Београду

Проучавање сигналних путева и епигенетичких механизама укључених у контролу експресије хуманих SOX гена: даље расветљавање њихове улоге у одређивању судбине и диференцијацији ћелија

Руководилац: Др Милена Стевановић, ИМГГИ

SОX протеини имају важне улоге у одржавању плурипотентности, опредељивању и диференцијацији ћелија током развића, а новији литературни подаци указују да ови регулаторни протеини имају важне улоге и у процесу онкогенезе. Основни циљеви пројекта су проучавање сигналних путева и епигенетичких механизама укључених у контролу експресије хуманих SОX гена, као и расветљавање улоге ових гена у процесима неурогенезе и онкогенезе.

Анализирани су транскрипциони и епигенетички механизми (метилација ДНК, хистонске модификације и нкРНК) регулације експресије SОX гена. Планирано је и испитивање ефеката Wnt, Sonic Hedgehog (SHH), p53 и RA сигналних путева на експресију одабраних SОX гена. Такође, улоге ових гена у наведеним процесима анализиране су модулацијом њихове активности. Предложени експериментални приступи допринеће бољем разумевању улоге ових гена у хуманој неурогенези и допринеће расветљавању њихових бројних улога у процесима одговорним за одржавање малигног фенотипа. Такође, предложена истраживања могу указати на поједине SOX протеине као потенцијалне дијагностичке маркере и/или терапеутске таргете.

Улоге одабраних SОX протеина у процесу неуралне диференцијације проучаване су на in vitro моделу плурипотентних карциномских NT2/D1 ћелија индукованих ретиноичном киселином. Утицај ових гена на одржавање малигног фенотипа ћелије испитиван је у in vitro модел системима различитих типова малигнитета (глиобластом, карцином грлића материце, карцином дојке, тестикуларни карцином) и матичним ћелијама канцера.

Матичне ћелије канцера представљају малу популацију ћелија у ткиву тумора које имају способност самообнављања и диференцијације. Многобројне студије су показале да су ове ћелије одговорне за раст и ширење тумора, слаб одговор на терапију као и лошу прогнозу болести. Због тога је део истраживања био усмерен на проучавање улоге SOX гена у одржавању плурипотентности и туморогеног потенцијала матичних ћелија канцера, као и у њиховом одговору на примену хемиорадиотерапије.

Још један апликативни аспект пројекта односи се на испитивање биоактивних особина природних и синтетских једињења у циљу проналажења нових неуропротективних и антитуморских терапеутика.

Адреса седишта / Поштанска адреса: Војводе Степе 444а, 11042 Београд 152, Србија / Web System By Emarket1ng.NET