Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА МОЛЕКУЛАРНУ ГЕНЕТИКУ
И ГЕНЕТИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО
Универзитет у Београду

Примена силицијума paди ублажавања оксидативног стреса и побољшања отпорности јечма изложеног ултаљубичастом зрачењу и суши

Научно-истраживачки пројекат у оквиру научно-технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Словеније, 2020-2022
Руководилац пројекта: Др Марија Видовић, ИМГГИ
Учесник из ИМГГИ: Др Драгана Боснић

Климатске промене подразумевају променљиве и екстремне спољашње услове, попут светлости високог интензитета укључујући и УВ зрачење, екстремне температуре и сушу. Штавише, очекује се да ће смањење површине облака као последице климатских промена  појачати нивое сунчевог УВ-А и УВ-Б зрачења и смањити количину падавина током наредних година, посебно током летњих месеци у јужној и у централној Европи. Ефекти ових фактора на биљке су најчешће међусобно повезани, и обично доводе до оксидативних оштећења, измењене фотосинтезе и редукованог раста и продуктивности биљака. Како би се аклиматизовале на овакве услове,  флуксеви угљеника у ћелијама се померају ка вишим угљеник/азот односима, кроз стимулисану биосинтезу фенолних једињења, која не садрже азот, што се може сматрати и вентилом за ослобађање вишка енергије.

Током протекле деценије показана је значајна улога силицијума (Si) у ублажавању ефеката различитог стреса код више биљних врста. Упркос високог садржаја Si у земљишту, услед вишевековних континуираних жетви значајно је умањена његова биодоступност. Због тога ће у будућности бити неопходна додатна примена Si да би се одржао висок принос усева. Интеракција акумулираног Si у биљкама и биосинтезе полифенола, као и механизам по ком Si делује на антиоксидативни метаболизам, током излагања УВ зрачењу и суши, је и даље дискутабилан.

Примарни циљ предложеног пројекта јесте да се продубе сазнања о значају Si у аклимационом одговору јечма третираног Si на УВ зрачење и сушу. Такође, истраживаће се како акумулација и дистрибуција Si у биљкама корелише са фенолима и компонентама антиоксидативног метаболизма у условима суше и УВ зрачења.

Адреса седишта / Поштанска адреса: Војводе Степе 444а, 11042 Београд 152, Србија / Web System By Emarket1ng.NET