Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА МОЛЕКУЛАРНУ ГЕНЕТИКУ
И ГЕНЕТИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО
Универзитет у Београду

Развој процеса бојења текстила помоћу бактерија

Доказ концепта, Фонд за иновациону делатност Републике Србије, 5114, 2020-2021
Руководилац: Др Татјана Илић-Томић, ИМГГИ
Учесник из ИМГГИ: Др Јасмина Никодиновић-Рунић

У овом пројекту ће бити процењена могућност коришћења живих бактеријских сојева за директно бојење текстила, као и могућност да  тканине поред обојености поприме и додатне функције као што је антибактеријско својство. У нашој претходној студији је показано да би се сирови екстракти бактеријских сојева  могли користити као биоколоранти у конвенционалном бојењу текстила. Испитивани екстракти показали су карактеристике сличне онима које поседују  јонске и дисперзне боје.

Бактеријски пигменти се већ користе за обојење разних материјала, као што су сапун и пластика, а њихова употреба је у сталном порасту због нетоксичности, као и  због одсуства негативног утицаја на животну средину.

У предложеном пројекту ће се тестирати способност два нова Streptomyces соја да директно боје различите тканине, депонујући своје пигменте у влакна током раста на текстилу. На овај начин се може добити обојени материјал без употребе хемикалија и уз значајно смањену потрошњу воде. Описан процес бојења бактерија је нов, атрактиван и у складу са тенденцијама одрживог развоја.

Адреса седишта / Поштанска адреса: Војводе Степе 444а, 11042 Београд 152, Србија / Web System By Emarket1ng.NET