Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА МОЛЕКУЛАРНУ ГЕНЕТИКУ
И ГЕНЕТИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО
Универзитет у Београду

Употреба бактериофага и фагних ензима у борби против ћелија Acinetobacter baumannii у биофилму

Руководилац: Др Горан Вукотић, Биолошки факултет Универзитета у Београду

Acinetobacter baumannii представља једну од најопаснијих патогених бактерија за коју је, према последњем извештају светске здравствене организације, развој нових лекова означен као приоритет. A. baumannii је чест узрок болничких инфекција, које су у порасту у целом свету, при чему медитеранске земље (укључујући Италију и Србију) имају изузетно високе учесталости вишеструко резистентних изолата. Осим тога, способност сојева A. baumannii да формирају биофилмове на биотичким и абиотичким подлогама одликује већину клиничких изолата и има значајну улогу у њиховом опстајању и релапсу инфекција с обзиром да је третман биофилмова вишеструко резистентних ћелија A. baumannii практично немогућ коришћењем стандардних терапија.

У последњој деценији, фаги као природни вируси бактерија, поново су заокупили пажњу научника као могући кандидати за борбу против вишеструко резистентних бактерија. Основе за терапију фагима састоје се у томе што су  фаги изузетно специфични према бактеријама које инфицирају а карактерише их и способност наглог умножавања на рачун бактерија које убијају, последично увећавајући свој број in situ - тј. тачно на месту инфекције. Главну улогу у овом процесу имају лизини – фагни протеини који врше разградњу ћелијског зида бактерија, чиме доводе до пуцања и смрти бактеријских ћелија. Осим лизина неки фаги производе и деполимеразе, ензиме који разграђују матрикс биофилма и излажу ћелије у дубљим слојевима нападу бактериофага.

Главни циљ пројекта је да се испита способност нових литичких фага и/или њихових ензима, да убију вишеструко резистентне ћелије A. baumannii у биофилму, како самостално тако и у комбинацији са антибиотицима. У оквиру пројекта биће детаљно окарактерисани нови литички бактериофаги (секвенцирање генома, параметри животног циклуса, ТЕМ), а њихови протеини од интереса ће бити клонирани експримирани, и пречишћени.

Адреса седишта / Поштанска адреса: Војводе Степе 444а, 11042 Београд 152, Србија / Web System By Emarket1ng.NET