Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА МОЛЕКУЛАРНУ ГЕНЕТИКУ
И ГЕНЕТИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО
Универзитет у Београду

Нова синергистичка стратегија за третман хроничких инфицираних рана

Руководилац: др Лидија Шенеровић

Diabetes mellitus је једна од најчешћих хроничких болести која погађа 422 милиона људи широм света и процењује се да ће се број удвостручити у наредних 20 година. Према подацима из 2015. године, у Србији живи преко 864.000 особа код којих је дијагностификован дијабетес, односно 375.000 особа без званичне дијагнозе. Сматра се да ће 20 – 25% особа са дијабетесом током болести развити улцерације на стопалима, те да ће се код четвртине развити инфекције које ће захтевати ампутацију инфицираног ексремитета.

Лечење хроничних рана код особа са дијабетесом је изузетно тешко због инфекција рана узрокованих мулти-резистентним Pseudomonas aeruginosa и метицилин-резистентним Staphylococcus aureus сојевима. Чест узрок бактеријске резистенције и смањене осетљивости на антибиотике је способност бактерија да формирају биофилмове. Показано је да је нарушеност процеса зарастања рана код дијабетичара корелисано са способношћу P. aeruginosa да формира биофилм унутар ткива пацијента.

Циљеви овог пројекта су идентификовање новог једињења који би послужило као основа за развој антимикробног агенса који би деловао на бактеријску вирулентност, као и развој нове стратегије за ефикасно третирање инфекција хроничних рана, укључујући и ране код дијабетичара, узрокованих P. aeruginosa. Овакав нови терапеутик би требао да има снажну анти-биофилм активност и мали потенцијал за развоја резистенције.

У потрази за структурно новим молекулима испитиваћемо биолошку активност производа земљишних бактерија, и на основу анализе односа структуре и активности одабраних једињења дериватизоваћемо их ради побољшања њихове активности. Најбољи кандидат ће бити коњугован са новим двокомпонентним мултифункцијоналним нано-носачима да би им побољшали терапеутски индекс и омогућили истовремено растурање бактеријских биофилмова и одстрањивање инфекција у дубљим слојевима ткива.

Очекујемо да оваква синергетсктичка стратегија буде ефикасна у третману тешких, инфицираних хроничних рана и тиме помогне њиховом исцељењу.

Адреса седишта / Поштанска адреса: Војводе Степе 444а, 11042 Београд 152, Србија / Web System By Emarket1ng.NET