Poziv za učešće trudnica u projektu uspostavljanja uslova metode “NIFTY” u IMGGI

Poziv za učešće trudnica u projektu uspostavljanja uslova metode “NIFTY” u IMGGI je zatvoren - hvala svima koji su se odazvali

Pozivamo Vas da učestvujete u našoj studiji „Optimizacija uslova za detekciju rizika postojanja strukturnih i numeričkih aberacija hromozoma neinvazivnom metodom NIFTY“.

Studija se sprovodi sa ciljem uvođenja neinvazivne prenatalne dijagnostike NIFTY u našoj zemlji. Za učešće su pozvane sve žene u ranim stadijumima trudnoće - između 10. i 14. nedelje. Vaše učešće u studiji podrazumevalo bi da Vi:

a)            popunite upitnik koji neće uzeti više od 5 minuta Vašeg vremena

b)            date saglasnost za učešće u ovoj studiji

c)            date saglasnost da se uzme uzorak periferne venske krvi (5 ml) na uobičajen način kako bi istraživači uključeni u studiju mogli da iz Vašeg uzorka krvi izoluju i analiziraju genetičku informaciju, tj. DNK. Vaša DNK biće pohranjena pod numeričkom oznakom u IMGGI, Vojvode Stepe 444a, 11010 Beograd, Srbija i neće biti praćen identifikatorima kao što su Vaše ime i prezime, datum rođenja ili adresa stanovanja.

d)            pristanete da se DNK izolovana iz vaše krvi koristi za optimizaciju i validaciju metode za neinvazivnu prenatalnu dijagnostiku strukturnih i numeričkih aberacija hromozoma. Davanje ličnih i anamnestičkih podataka ispitanika je dobrovoljno Vi imate parvo da ne date određene podatke ukoliko smatrate da Vas može ugroziti na bilo koji način.

e)            pristanete da se podaci koji se dobiju analizom Vaše genetičke informacije koriste isključivo u naučno-istraživačke svrhe. Uvid u dokumentaciju mogu imati samo članovi istraživačkog tima.

f)            pristanete da uzorci plazme kao i genetička informacija dobijena sekvenciranjem uzoraka bude poslata u Beijing Genomics Institute, Kina zbog verifikacije metode.

Studija se organizuje isključivo u naučno-istraživačke svrhe. Uvid u rezultate studije neće biti moguć. Od učešća u studiji Vi nećete imati terapeutsku, a ni materijalnu korist.

Hvala Vam na interesovanju.

docxObaveštenje za ispitanike

Please publish modules in offcanvas position.