Skip to main content

INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU
I GENETIČKO INŽENJERSTVO
Univerzitet u Beogradu

Analiza varijante UGT1A1*28 značajne kao dijagnostički marker u Žilberovom sindromu i farmakogenetički marker prilikom terapije irinotekanom

O ANALIZI

UDP-glukuronoziltransferaza, familija 1, polipeptid A1 (UGT1A1) je enzim koji katalizuje glukuronidaciju malih lipofilnih molekula kao što su bilirubin i antikancer lek ironotekan. Smanjena aktivnost ovog enzima je povezana sa povišenim nivoom bilirubina u plazmi, što je odlika Žilberovog sindroma. Takođe, pacijenti koji uzimaju standardne doze leka irinotekana, a imaju smanjenu aktivnost UGT1A1 enzima, mogu iskusiti neželjena dejstva ovog leka. Detekcija genetičke varijante UGT1A1*28, koja je povezana sa smanjenom aktivnošću enzima UGT1A1, korisna je za postavljanje dijagnoze Žilberovog sindroma i optimizaciju terapije irinotekanom.

Tipovi uzoraka

Puna venska krv

Priprema uzorka

Za analizu se koristi 2,5 mL pune venske krvi uzete sa 3,8% Na citratom kao antikoagulansom u odnosu 9 : 1 (prilikom uzimanja krvi ne koristiti druge antikoagulanse), pri čemu je moguće dostaviti i krv koja je bila prethodno zamrznuta. Na analize ne utiče uzimanje lekova i hrane. Ukoliko je pacijent primao transfuziju krvi u poslednjih mesec dana potrebno je dostaviti uzorak bukalnog brisa.

Vreme prijema uzoraka

Uzorak se može predati svakog radnog dana u periodu od 10-13 časova. Takođe, postoji mogućnost da se uzorak posalje brzom poštom.

Opis rezultata

U testu akutne toksičnosti rezultat se izdaje u formi LC50 vrednosti (koncentracija koja izaziva smrt 50 % embriona). U testu određivanja teratogenog potencijala prati se efekat na razvoj embriona, i određuju toksikoloških parametri kao što su: LC50 (koncentracija koja izaziva smrt 50 % embriona), EC50 (koncentracija koja izaziva negativne efekte na razvoj 50 % embriona), Ti (index teratogenosti), LOEC (najmanja koncentracija pri kojoj jedinjenje izaziva negativan efekat na embrionima), NOEC (najveća koncentracija pri kojoj jedinjenje nema negativan efekat na preživljanje ili razvoj embriona).

Preuzimanje rezultata

Rezultat i račun se šalju na kućnu adresu, a mogu se takođe podići lično na Institutu u periodu od 10-16 časova svakog radnog dana.

CENOVNIK

Naziv analizeCena (dinari)Poziv na brojTrajanje analize (radni dani)
Naziv analize:

Analiza varijante UGT1A1*28 značajne kao dijagnostički marker u Žilberovom sindromu
i farmakogenetički marker prilikom terapije irinotekanom

Cena (dinari):

18.000,00

Poziv na broj:

76

Trajanje analize (radni dani):

30

Kontakt

dr Branka Zukić

Tel: +381 11 3976445
Mob: +381 65 3976445
e-mail: branka.zukic@imgge.bg.ac.rs

INSTRUKCIJE ZA PLAĆANJE

Uplatu izvršiti na račun
160-350089-28
Svha uplate (Naziv analize) i
poziv na broj dat u tabeli CENOVNIK

Napomene

Adresa sedišta / Poštanska adresa: Vojvode Stepe 444a, 11042 Beograd 152, Srbija / Web System By Emarket1ng.NET