Skip to main content

INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU
I GENETIČKO INŽENJERSTVO
Univerzitet u Beogradu

Genetički test za celijačnu bolest

O ANALIZI

Celijačna bolest (poznata i kao gluten-senzitivna enteropatija) je hronični autoimuni poremećaj prisutan u populaciji sa učestalošću 1:100. Celijačna bolest zahteva određeni dijetetski režim ishrane (bez glutena). Danas se zna da ovaj poremećaj ima širok spektar gastrointestinalnih i drugih simptoma. Takođe, mnogi ljudi imaju celijačnu bolest bez kliničkih simptoma, mada poremećaj i kod njih izaziva oštećenja digestivnog trakta. Celijačna bolest ima jaku naslednu osnovu, pa je njena pojava učestalija u porodicama sa članovima kojima je celijačna bolest već dijagnostikovana. Prisustvo određenih varijanti gena HLA je povezano sa rizikom za nastanak ove bolesti. Genetički test obuhvata genotipizaciju tri HLA lokusa: HLA-DQA1, HLA-DQB1 i HLA-DRB1 korišćenjem metode PCR-SSP praćene fragment analizom. Prisustvo HLA-DQ2 i HLA-DQ8 varijanti ukazuje na moguće prisustvo celijačne bolesti. Materijal za detekciju varijanti gena HLAdobija se izolovanjem DNK iz periferne venske krvi. Genetički test za celijačnu bolest je veoma koristan kod pacijenata sa nejasnom dijagnozom, kao i kod bliskih rođaka osoba sa celijačnom bolešću, s obzirom da je negativan rezultat ovog testa siguran znak odsustva bolesti.

Tipovi uzoraka

Puna venska krv

Priprema uzorka

Za analizu se koristi 2,5 mL pune venske krvi uzete sa 3,8% Na citratom kao antikoagulansom u odnosu 9 : 1 (prilikom uzimanja krvi ne koristiti druge antikoagulanse), pri čemu je moguće dostaviti i krv koja je bila prethodno zamrznuta. Na analize ne utiče uzimanje lekova i hrane. Ukoliko je pacijent primao transfuziju krvi u poslednjih mesec dana potrebno je dostaviti uzorak bukalnog brisa.

Vreme prijema uzoraka

Uzorak se može predati svakog radnog dana u periodu od 10-13 časova. Takođe, postoji mogućnost da se uzorak posalje brzom poštom.

Opis rezultata

Preuzimanje rezultata

Rezultat i račun se šalju na kućnu adresu, a mogu se takođe podići lično na Institutu u periodu od 10-16 časova svakog radnog dana.

CENOVNIK

Naziv analizeCena (dinari)Poziv na brojTrajanje analize (radni dani)
Naziv analize:

Genetički test za celijačnu bolest

Cena (dinari):

18.000,00

Poziv na broj:

74

Trajanje analize (radni dani):

30

Kontakt

dr Branka Zukić

Tel: +381 11 3976445
Mob: +381 65 3976445
e-mail: branka.zukic@imgge.bg.ac.rs

INSTRUKCIJE ZA PLAĆANJE

Uplatu izvršiti na račun
160-350089-28
Svha uplate (Naziv analize) i
poziv na broj dat u tabeli CENOVNIK

Napomene

Adresa sedišta / Poštanska adresa: Vojvode Stepe 444a, 11042 Beograd 152, Srbija / Web System By Emarket1ng.NET