Skip to main content

INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU
I GENETIČKO INŽENJERSTVO
Univerzitet u Beogradu

Podrška regionalnom proučavanju matičnih ćelija u cilju unapređenja multimodalne inovativne strategije za modelovanje neurorazvojnih poremećaja (STREAMLINE)

Evropskа komisija, 101060201, 2022-2025
Rukovodilac: Akademik Milena Stevanović
Učesnici iz IMGGI:  Dr Marija Mojsin, dr Nataša Kovačević Grujičić, dr Marija Švirtlih, dr Andrijana Lazić, dr Danijela Drakulić, dr Isidora Petrović, dr Milena Milivojević, dr Danijela Stanisavljević Ninković, Vanda Balint, Stefan Lazić, Aleksandra Krstić, Jelena Pejić, Ivana Simeunović, Jovana Kostić 

Neurorazvojni poremećaji nastaju usled promena koje se dešavaju tokom ranog razvića mozga. Ova heterogena i kompleksna grupa oboljenja povezana je sa pojavom psihijatrijskih stanja koja uključuju poremećaje iz spektra autizma, intelektualnu ometenost, šizofreniju i bipolarni poremećaj. Neurorazvojni poremećaji imaju veliki društveno-ekonomski značaj a pacijenti sa ovim poremećajima i problemima mentalnog zdravlja potiču iz različitih geografskih područja. Zbog toga je formiranje regionalnih centara sa visokim istraživačkim kapacitetima i usaglašenom praksom neophodno za uspostavljanje istraživanja na globalnom nivou. Ciljevi STREAMLINE projekta obuhvataju unapređenje strateškog umrežavanja i jačanje istraživačkog i inovativnog potencijala Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu (IMGGI) koji će omogućiti da IMGGI preraste u visoko razvijeni regionalni centar za proučavanje neurorazvojnih poremećaja na Zapadnom Balkanu i integriše se sa sličnim centrima u Evropi. To će biti postignuto umrežavanjem IMGGI sa tri vodeće istraživačke institucije u Evropi: Univerzitetom u Kardifu (Ujedinjeno Kraljevstvo), Univerzitetom u Mastrihtu (Holandija) i Centrom za istraživanje i tehnologiju (Grčka). Specifični ciljevi STREAMLINE projekta obuhvataju: a) jačanje postojećih i uspostavljanje novih strateških partnerstava između IMGGI i vodećih evropskih i regionalnih institucija u oblasti proučavanja neurorazvojnih poremećaja; b) unapređenje profesionalnih kapaciteta istraživača i podizanje naučne atraktivnosti IMGGI za istraživanja neurorazvojnih poremećaja; c) jačanje kapaciteta IMGGI za upravljanjem i administriranem istraživačkih projekata; d) regionalno liderstvo IMGGI u inovacijama u istraživanjima neurorazvojnih poremećaja. Ovi ciljevi će biti postignuti umrežavanjem IMGGI sa vodećim istraživačkim institucijama u Evropi, razmenom i obukama istraživačkog i administrativnog osoblja, edukativnim programima (letnje škole i radionice), učešćem na simpozijumima i konferencijama kao i različitim oblicima promocije rezultata naučnoj zajednici, partnerima u industriji i široj društvenoj zajednici. Partnerstvo u okviru STREAMLINE projekta omogućiće razvoj novih istaživačkih pravaca, unapređenje kreativnosti, kao i povećanje mobilnosti kvalifikovanog istraživačkog osoblja.

Adresa sedišta / Poštanska adresa: Vojvode Stepe 444a, 11042 Beograd 152, Srbija / Web System By Emarket1ng.NET