Skip to main content

INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU
I GENETIČKO INŽENJERSTVO
Univerzitet u Beogradu

Konverzija otpadnih plastičnih pakovanja u biorazgradivu plastiku: Od otpada do vrednih materijala

Rukovodilac: Dr Jasmina Nikodinović-Runić

                Projekat je primena koncepta pretvaranja otpadne ambalaže generisane tokom proizvodnih procesa preduzeća "ESENSA doo" (Beograd, Srbija) u vrednu, ekološki prihvatljivu, biorazgradivu plastiku koja se može dalje koristiti u proizvodnom procesu, za druge primene ili se prodavati kao materijal.

                Ovaj napredni inovativni pristup konverzije petrohemijske plastike u biorazgradivu plastiku (bakterijski biopolimer) razvio je tim naučnika iz Univerzitetskog koledža u Dublinu (UCD, Dublin, Irska) sa dr Jasminom Nikodinović-Runić kao jedanim od članova. Dr Nikodinović-Runić, sada vodi tim naučnika u okviru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGE) na Univerzitetu u Beogradu i biće odgovorna za ovaj projekat. Ovo bi bilo prvi put da se ova tehnologija primeni na stvarni plastični otpadni materijal koji proizvodi industrija (u ovom slučaju u Srbiji).

                Projekat je deo programa zelenih inovacionih vaučera koji dodeljuje Evropska branka za istraživanje i razvoj (http://inovacionivauceri.ebrd.rs/sr/vesti).

Adresa sedišta / Poštanska adresa: Vojvode Stepe 444a, 11042 Beograd 152, Srbija / Web System By Emarket1ng.NET