Skip to main content

INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU
I GENETIČKO INŽENJERSTVO
Univerzitet u Beogradu

Naučno-istraživački projekat u okviru naučno-tehnološke saradnje između Republike Srbije i Republike Slovenije, 2020-2022
Rukovodilac projekta: Dr Marija Vidović, IMGGI
Učesnik iz IMGGI: Dr Dragana Bosnić

Klimatske promene podrazumevaju promenljive i ekstremne spoljašnje uslove, poput svetlosti visokog intenziteta uključujući i UV zračenje, ekstremne temperature i sušu. Štaviše, očekuje se da će smanjenje površine oblaka kao posledice klimatskih promena  pojačati nivoe sunčevog UV-A i UV-B zračenja i smanjiti količinu padavina tokom narednih godina, posebno tokom letnjih meseci u južnoj i u centralnoj Evropi. Efekti ovih faktora na biljke su najčešće međusobno povezani, i obično dovode do oksidativnih oštećenja, izmenjene fotosinteze i redukovanog rasta i produktivnosti biljaka. Kako bi se aklimatizovale na ovakve uslove,  fluksevi ugljenika u ćelijama se pomeraju ka višim ugljenik/azot odnosima, kroz stimulisanu biosintezu fenolnih jedinjenja, koja ne sadrže azot, što se može smatrati i ventilom za oslobađanje viška energije.

Tokom protekle decenije pokazana je značajna uloga silicijuma (Si) u ublažavanju efekata različitog stresa kod više biljnih vrsta. Uprkos visokog sadržaja Si u zemljištu, usled viševekovnih kontinuiranih žetvi značajno je umanjena njegova biodostupnost. Zbog toga će u budućnosti biti neophodna dodatna primena Si da bi se održao visok prinos useva. Interakcija akumuliranog Si u biljkama i biosinteze polifenola, kao i mehanizam po kom Si deluje na antioksidativni metabolizam, tokom izlaganja UV zračenju i suši, je i dalje diskutabilan.

Primarni cilj predloženog projekta jeste da se prodube saznanja o značaju Si u aklimacionom odgovoru ječma tretiranog Si na UV zračenje i sušu. Takođe, istraživaće se kako akumulacija i distribucija Si u biljkama koreliše sa fenolima i komponentama antioksidativnog metabolizma u uslovima suše i UV zračenja.

Adresa sedišta / Poštanska adresa: Vojvode Stepe 444a, 11042 Beograd 152, Srbija / Web System By Emarket1ng.NET