Skip to main content

INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU
I GENETIČKO INŽENJERSTVO
Univerzitet u Beogradu

Dokaz koncepta, Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije, 5449, 2020-2021
Rukovodilac: Dr Maja Gvozdenov, IMGGI
Učesnici iz IMGGI: Dr Valentina Đorđević, dr Milan Kojić 

Staphylococcus aureus  pripada koagulaza pozitivnim stafilokokama i predstavlja patogenu bakteriju u hrani koja izaziva infekcije kod ljudi i ubraja se među najznačajnije patogene u veterinarskoj medicini, što predstavljaja ozbiljan teret za javni zdravstveni sistem, dovodi do velikih ekonomskih gubitaka i biva pretnja za zdravlje životinja u mlečnoj industriji.

Ovaj projekat fokusiran je na S. aureus koji je prisutan na stočnim farmama i jedan od najčešćih uzročnika mastitisa kod goveda. Ukoliko se pravovremeno ne detektuje, infekcija uzrokuje znatne ekonomske gubitke i kontaminirane mlečne proizvode. Stoga je od ključnog značaja osigurati brzu, visoko osetljivu i specifičnu metodu detekcije S. aureus, koja će omogućiti bolje zdravlje stoke i poboljšanje procedura kontrole kvaliteta tokom proizvodnog procesa. Postojeće referentne metode za otkrivanje S. aureus (ISO-6888-1, ISO-6888-2) su specifične, ali dugotrajne, jer je za dobijanje rezultata potrebno do 4 dana.

Razvoj našeg tehnološkog dizajna obezbediće inovativan pristup za detekciju S. aureus u mleku, zasnovan na interakciji S. aureus sa specifičnim supstratima, što rezultira fluorescentnim signalom. Uspešno dokazan koncept postaviće osnovu za razvoj pouzdanog, brzog, lako primenljivog i ekonomičnog testa za detekciju S. aureus u mleku, sa potencijalom za primenu u drugim mlečnim proizvodima.

Adresa sedišta / Poštanska adresa: Vojvode Stepe 444a, 11042 Beograd 152, Srbija / Web System By Emarket1ng.NET