INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU
I GENETIČKO INŽENJERSTVO
Univerzitet u Beogradu

Fondacija "Goran Ljubijankić"

Posle tragične smrti Gorana Ljubijankića njegovi roditelji, Danica i Rasim, pokrenuli su inicijativu i finansijski pomogli osnivanje Fondacije “Goran Ljubijankić”. Fondaciju je 1. jula 2003. g. osnovao Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, u kojem je Goran proveo najplodnije godine svog naučno-istraživačkog rada. Osnivanje Fondacije, pored Goranovih roditelja i Instituta, pomogle su i kolege iz International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology, Trst, Italija. Cilj Fondacije je da pomogne mladim i perspektivnim naučnicima iz naše zemlje koji se bave istraživanjima iz oblasti molekularne biologije.

Fondacija «Goran Ljubijankić» će svakog 30. januara, na Goranov rođendan, dodeljivati nagrade najuspešnijim mladim istraživačima za postignute rezultate iz oblasti molekularne biologije.

Goran Ljubijankić rođen je 30. januara 1961. g. u Kragujevcu od majke Danice i oca Rasima. Osnovnu i srednju školu završava u rodnom gradu.

Diplomirao je 1985-te na studijskoj grupi Molekularna biologija i fiziologija, Univerziteta u Beogradu. Godinu dana kasnije postaje istraživač pripravnik u Laboratoriji za molekularnu biologiju Centra za genetičko inženjerstvo.

Nakon odbrane magistarskog rada 1992. g. odlazi u Međunarodni centar za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Trst, Italija, gde je uradio eksperimentalni deo doktorske teze. U Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo vraća se 1996. g, kada brani doktorsku tezu i počinje da  rukovodi timom istraživača od kojeg je 1999. g. nastala Laboratorija za molekularnu biotehnologiju.

Od 1998. g. bio je Docent na predmetu Osnovi molekularne biologije, na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Goran je bio poznat kao čovek neobično širokog obrazovanja, nesebične angažovanosti i posvećenosti naučno-istraživačkom radu.

Goran Ljubijankić tragično je izgubio život 17. aprila 2002. godine. Njegovo ogromno znanje, spremnost da sasluša i pomogne saradnicima i kolegama, kao i visprena duhovitost ostaće u sećanju svih koji su ga poznavali.

GORAN LJUBIJANKIĆ

Adresa sedišta / Poštanska adresa: Vojvode Stepe 444a, 11042 Beograd 152, Srbija / Web System By Emarket1ng.NET