Genetički test za celijačnu bolest

Celijačna bolest (poznata i kao gluten-senzitivna enteropatija) je hronični autoimuni poremećaj prisutan u populaciji sa učestalošću 1:100. Celijačna bolest zahteva određeni dijetetski režim ishrane (bez glutena). Danas se zna da ovaj poremećaj ima širok spektar gastrointestinalnih i drugih simptoma. Takođe, mnogi ljudi imaju celijačnu bolest bez kliničkih simptoma, mada poremećaj i kod njih izaziva oštećenja digestivnog trakta. Celijačna bolest ima jaku naslednu osnovu, pa je njena pojava učestalija u porodicama sa članovima kojima je celijačna bolest već dijagnostikovana. Prisustvo određenih varijanti gena HLA je povezano sa rizikom za nastanak ove bolesti.

Genetički test obuhvata genotipizaciju tri HLA lokusa: HLA-DQA1, HLA-DQB1 i HLA-DRB1 korišćenjem metode PCR-SSP praćene fragment analizom. Prisustvo HLA-DQ2 i HLA-DQ8 varijanti ukazuje na moguće prisustvo celijačne bolesti. Materijal za detekciju varijanti gena HLAdobija se izolovanjem DNK iz periferne venske krvi. Genetički test za celijačnu bolest je veoma koristan kod pacijenata sa nejasnom dijagnozom, kao i kod bliskih rođaka osoba sa celijačnom bolešću, s obzirom da je negativan rezultat ovog testa siguran znak odsustva bolesti.

Za analizu je potrebno dostaviti 2.5 ml pune venske krvi uzete sa 3.8% Na-citratom kao antikoagulansom u zapreminskom odnosu 9:1, pri čemu je moguće dostaviti i krv koja je bila prethodno zamrznuta. Uzorak se može predati svakog radnog dana u periodu od 10-13 časova. Takođe, postoji mogućnost da se uzorak posalje brzom poštom. Vreme potrebno da se analiza izvrši je 10 radnih dana. Rezultat i račun se šalju na kućnu adresu, a mogu se takođe podići lično na Institutu u periodu od 10-16 časova svakog radnog dana.

Cena analize iznosi 18.000,00 din sa PDV-om.

Uplatu izvršiti na žiro račun Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo:

160-350089-28 poziv na broj 01

sa naznakom za genetički test za celijačnu bolest.

 

KONTAKT:

  • dr Biljana Stanković
  • dr Branka Zukić
  • dr Sonja Pavlović

Tel: +381 11 3976 445

Mob: +381 65 3976 445

Fax: +381 11 3975 808

e-mail: zmzg@sezampro.rs

Please publish modules in offcanvas position.