Детекција и квантификација ДНК анималног порекла у храни и храни за животиње

Руководилац: др Јелена Самарџић
Носилац реализације: ПТИ Техничких факултета Београд

Предмет овог пројекта је имплементација новог поступка за утврђивање присуства и квантификацију анималне ДНК у прехрамбеним производима. На овај начин би се идентификовало присуство сировина свињског, пилећег, овчијег, козјег, магарећег и говеђег порекла у намирницама. У новије време у прехрамбеној индустрији постоји интерес за идентификовање врста присутних у намирницама животињског порекла, а разлози су: социоекономски, религиозни и здравствени. Због све већег увоза намирница, пре свега пореклом из земаља ван ЕУ, постоји велики број притужби од стране потрошача да састав намирница не одговара датој декларацији (falsely labeled meat products), те постоји потреба за утврђивањем присуства и квантификацију садржаја делова животињских врста које се не налазе на декларацији производа од меса. У индустрији сточне хране откривени су бројни примери лажно декларисаних производа, што је велики потенцијални ризик по здравље људи и животиња. Коришћење прерађеног материјала животињског порекла је строго контролисано кроз легислативу ЕУ (Regulation (EC)999/2001, Regulation (EC) 1774/2002, Regulation (EC) 1234/2003). Услуга која је предмет овог пројекта је методолошки компатибилна са захтевима ЕУ Регулатион (ЕC)51/2013 те ће националном законодавству дати основ за усклађивање прописа у овој области са прописима ЕУ. Такође, припадници јеврејске и исламске вероисповести по својим верским законима имају забрану конзумирања намирница свињског порекла, односно хинду верници у ишрани не користе говедину. Поред тога, све већу популарност и масовност у нашем друштву имају вегетаријански и макробиотички трендови у ишрани који искључују коришћење меса у циљу побољшања здравственог стања. Постоји велики број метода којима се врши испитивање порекла сировина у производима. Најчешћа метода којом се врши испитивање присуства анималних и биљних протеина у производима је ЕLISA (Enzyme-linked immunosorbent assay). Ова метода је јефтина, али има низ ограничења као што су немогућност детектовања протеина у термички обрађеним прерађевинама као што су кобасице, саламе, паштете и др. производи. Метода од избора којом се превазилазе ови проблеми је детекција присуства ДНК пореклом из датих врста методом ланчаног умножавања ДНК - ПЦР (Polymerase Chain Reaction).

Please publish modules in offcanvas position.