Изучавање гена и молекуларних механизама у основи пробиотичке активности бактерија млечне киселине изолованих са подручја Западног Балкана

Руководилац: др Милан Којић

Бактерије млечне киселине (БМК) заузимају кључно место у производњи различитих ферментисаних производа и генерално се сматрају безбедним микроорганизмима. Ферментисани производи добијени у специфичним еколошким локалитетима Западног Балкана су потенцијални извор БМК које могу имати пробиотичка својства. Поједине врсте БМК су, такође, део нормалне микрофлоре гастроинтестиналног (ГИТ) и урогениталног тракта (УГТ) и могу путем различитих механизама бити корисни за здравље људи и животиња, те се сматрају пробиотицима. С обзиром да пробиотичке БМК имају способност везивања за епител ГИТ и УГТ имају важну улогу и велики утицај на физиологију домаћина. Стога је за примену БМК као пробиотика веома важно разумевање молекуларних механизама синтезе егзополисахарида, протеиназа и антимикробних супстанци као и агрегационих потенцијала сојева. За ту сврху, биће развијени додатни системи за генетичку манипулацију БМК. Овим приступом биће омогућено клонирање гена одговорних за пробиотичка својства као и изучавање релације експресије тог гена и пробиотичке активности соја. За примену БМК као пробиотика веома је важно и разумевање молекуларних основа евентуалне резистенције на различите антибиотике као и њихове дисеминације између патогених и непатогених бактерија укључујући и БМК. Поред тога, изучавање међусобних бактеријских интеракција и интеракције микроорганизам-домаћин представља један од циљева овог пројекта.

Please publish modules in offcanvas position.