Генетички тест за целијачну болест

Целијачна болест (позната и као глутен-сензитивна ентеропатија) је хронични аутоимуни поремећај присутан у популацији са учесталошћу 1:100. Целијачна болест захтева одређени дијететски режим исхране (без глутена). Данас се зна да овај поремећај има широк спектар гастроинтестиналних и других симптома. Такође, многи људи имају целијачну болест без клиничких симптома, мада поремећај и код њих изазива оштећења дигестивног тракта. Целијачна болест има јаку наследну основу, па је њена појава учесталија у породицама са члановима којима је целијачна болест већ дијагностикована. Присуство одређених варијанти гена HLA је повезано са ризиком за настанак ове болести.

Генетички тест обухвата генотипизацију три HLA локуса: HLA-DQA1, HLA-DQB1 и HLA-DRB1 коришћењем методе PCR-SSP праћене фрагмент анализом. Присуство HLA-DQ2 и HLA-DQ8 варијанти указује на могуће присуство целијачне болести. Материјал за детекцију варијанти гена HLA добија се изоловањем ДНК из периферне венске крви. Генетички тест за целијачну болест је веома користан код пацијената са нејасном дијагнозом, као и код блиских рођака особа са целијачном болешћу, с обзиром да је негативан резултат овог теста сигуран знак одсуства болести.

За анализу је потребно доставити 2.5 мл пуне венске крви узете са 3.8% натријум-цитратом као антикоагулансом у запреминском односу 9:1, при чему је могуће доставити и крв која је била претходно замрзнута. Узорак се може предати сваког радног дана у периоду од 10-13 часова. Такође, постоји могућност да се узорак пошаље брзом поштом. Време потребно да се анализа изврши је 10 радних дана. Резултат и рачун се шаљу на кућну адресу, а могу се такође подићи лично на Институту у периоду од 10-16 часова сваког радног дана.

Цена анализе износи 13.500,00 рсд са ПДВ-ом.

Уплату извршити на жиро рачун Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство:

160-350089-28 позив на број 01

са назнаком за генетички тест за целијачну болест.

КОНТАКТ:

др Биљана Станковић
др Бранка Зукић
др Соња Павловић

Тел: +381 11 3976 445
Моб: +381 65 3976 445
Фаx: +381 11 3975 808
e-mail: zmzg@sezampro.rs

Please publish modules in offcanvas position.