Стартер културе за производњу ферментисаних млечних производа

Генетски дефинисане стартер културе се могу користити за контролисану и стандардизовану производњу традиционалних ферментисаних производа са географским пореклом. Ферментација млека базирана на активности аутохтоних сојева бактерија млечне киселине (БМК) довешће до формирања млечних производа са јединственим органолептичким својствима константног квалитета и потврђених пробиотских карактеристика.

Главни фокус Лабораторије за молекуларну микробиологију (ЛММ) је прикупљање, идентификација, биохемијска и молекуларна карактеризација аутохтоних БМК пореклом из различитих ферментисаних млечних производа из региона Западног Балкана. Колекција БМК ЛММ обухвата 4000 природних изолата, рода: Lactococcus, Lactobacillus, Streptococcus и Enterococcus, са јединственим препознатљивим и дефинисаним карактеристикама. Бактеријски сојеви који улазе у састав стартер културе су јединствени, јер представљају један посебан генотип од специфичног еколошког окружења који не може да се нађе негде другде.

ЛММ тим је конструисао различите стартер културе које се могу користити за контролисану производњу млечних производа са географским пореклом. До сада, четири стартер комбинације су у потпуности тестиране и спремне за спровођење у индустријском сектору: стартер за јогурт, стартер за милерам, стартер за млади сир и стартер за бели сир у саламури.

 

КОНТАКТ:

др Амарела Терзић Видојевић

Тел: +381 11 3975 960

Моб: +381 65 3975 960

Факс: +381 11 3975 808

e-mail: amarela@imgge.bg.ac.rs

Please publish modules in offcanvas position.