Maja Toлиначки

Виши научни сарадник
Лабораторија Молекуларну микробиологију

Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ),
Универзитет у Београду,

Војводе Степе 444а, 11042 Београд 152, Србија
Moб:   +381 64 8044082
Teл:     +381 11 397 57 44
Факс:    +381 11 397 58 08
E-mail: maja_tolinacki@imgge.bg.ac.rs

ОБРАЗОВАЊЕ

2012 - доктор биолошких наука, Биолошки факултет (БФ), Универзитет у Београду (УБ)
2006 - магистар биолошких наука, БФ, УБ
2003 - дипломирани биолог, БФ, УБ

ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО

2018 - виши научни сарадник
2013 - научни сарадник, ИМГГИ, УБ
2008 - 2013 - истраживач сарадник, ИМГГИ, УБ
2005 - 2008 - истраживач приправник, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, (ИМГГИ), УБ

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

2008 - 2014 - члан Удрузења микробиолога Србије

ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА

Молекуларна микробиологија, конструкција нових вектора за клонирање код бактерија млечне киселине (БМК), интеракција бактерија-домаћин, аутохтоне БМК у функцији здравља и превенцији болести, терапеутски потенцијал пробиотика у неуроразвојним поремец́ајима-аутизам, регулација кардиоваскуларних функција, толеранција на стрес, третман дијабетеса типа 1, γ-аминобутернакиселина (ГАБА) и/или глутатион (ГШ) продукујуће БМК, ГАБА-обогаћени функционални прехрамбени производи, алтернативна администрација ГШ/ГАБА помоћу ГШ/ГАБА продукујућих пробиотчких сојева.

ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ

Vujicic, M., Saksida, T., Despotovic, S., Sokovic Bajic, S., Lalic, I., Koprivica, I., Gajic, D., Golic, N., Tolinacki, M., Stojanovic, I. The role of macrophage migration inhibitory factor in the function of intestinal barrier. Scientific Reports (2018) 8: 6337. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29679061

Veljovic, K., Dinic, M., Lukic, J., Mihajlovic, S., Tolinacki, M., Zivkovic, M., Begovic, J., Mrvaljevic, I., Golic, N., Terzić-Vidojević, A. Promotion of early gut colonization by probiotic intervention on microbiota diversity in pregnant sows. Front. Microbiol. (2017). 8:2028. https://doi.org/10.3389/fmicb.2017.02028

Živković M, Miljković M, Ruas-Madiedo P, Markelić M, Veljović K, Tolinački M, Soković S, Korać A, Golić N. EPS-SJ exopolisaccharide produced by the strain Lactobacillus paracasei subsp. paracasei BGSJ2-8 is involved in adhesion to epithelial intestinal cells and decrease on E. coli association to Caco-2 cells. Front. Microbiol. (2016), 7:286. doi: 10.3389/fmicb.2016.00286. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4783416/

Ninkov, M., Popov Aleksandrov, A., Demenesku, J., Mirkov, I., Mileusnic, D.,Petrovic, A., Grigorov, I., Zolotarevski, L., Tolinacki, M., Kataranovski, D.,Brceski, I., Kataranovski, M. Toxicity of oral cadmium intake: Impacton gut immunity. Toxicol Lett. 237(2) (2015):89-99. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Toxicity+of+oral+cadmium+intake%3A+Impacton+gut+immunity

 Lukic, J., Strahinic, I., Milenkovic, M., Nikolic, M., Tolinacki, M., Kojic, M., Begovic, J.: Aggregation factor as a setback for bacterial binding to gut mucosa. Microb. Ecol.68 (2014):633-644. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24823989

Terzic-Vidojevic, A., Mihajlovic, S., Uzelac, G., Veljovic, K., Tolinacki, M., Nikolic, M., Topisirovic, L., Kojic, M.: Characterization of lactic acid bacteria isolated from artisanal Travnik young cheeses, sweet creams and sweet kajmaks over four seasons. Food Microbiol. 39 (2014): 27-38. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24387849

Terzic-Vidojevic, A., Tolinacki, M., Nikolic, M., Veljovic, K., Jovanovic, S., Macej, O., Topisirovic, L.: Artisanal Vlasina raw goat¢s milk cheese: evaluation and selection of autochthonous lactic acid bacteria as starter cultures. Food Tech. Biotech. 51(4)(2014): 554-563. http://www.ftb.com.hr/images/pdfarticles/2013/October-december/ftb_51-4_554-563.pdf

Filipic, B., Golic, N., Jovcic, B., Tolinacki, M., Bay, D.C., Turner, R.J., Stankovic, J., Kojic, M., Topisirovic, L.: The cmbT gene of Lactococcus lactis encodes a major facilitator multi-drug transporter. Res. Microbiol. 164  (1) (2013): 46-54. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22985829.

Golic, N., Strahinic, I., Terzic-Vidojevic, A., Begovic, J., Nikolic, M., Tolinacki, M., Topisirovic, L.: Molecular diversity among natural populations of Lactobacillus paracasei and Lactobacillus plantarum/paraplantarumstrains isolated from autochthonous dairy products. Europ. Food Res. Tech. 234 (2012) 627-638. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00217-012-1670-6#page-2

Danilović, B., Joković, N., Petrović, L., Veljović, K., Tolinački, M., Savić, D.: The characterisation of lactic acid bacteria during the fermentation of an artisan Serbian sausage (Petrovská Klobása). Meat Science, 88 (2011) 668-674. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21420794

Please publish modules in offcanvas position.