Амарела Терзић-Видојевић

Научни саветник
Лабораторија за молекуларну микробиологију

Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ),
Универзитет у Београду,

В. Степе 444a, 11010 Београд, Србија
Moб:    +381 64 804 40 89
Teл:      +381 11 397 59 60
Факс:     +381 11 397 58 08
E-mail: amarela@imgge.bg.ac.rs

ОБРАЗОВАЊЕ

1994 - доктор техничких наука, Технолошки факултет, Нови Сад, Универзитет у Новом Саду,
(ТЕЗА "ИСПИТИВАЊЕ РАДИОРЕЗИСТЕНТНОСТИ МИКРОФЛОРЕ ЈЕЧМА КАО НОСАЧА ПРОИЗВОЂАЧА АНТИБИОТИКА")
1990 - магистар Технолошке микробиологије, Пољопривредни факултет, Земун, Универзитет у Београду
1984 - дипломирани инжењер пољопривреде, Пољопривредни факултет, Сарајево, Универзитет у Сарајеву, Босна и Херцеговина

ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО

2016 - научни саветник
2010
- виши научни сарадник, ИМГГИ, УБ
2003 - 2010 - научни сарадник, ИМГГИ, УБ
1997 - 2003 - научни сарадник, Институт за земљиште, Београд

РАДНО ИСКУСТВО

2003 - научни сарадник, ИМГГИ, УБ
1997-2003 - шеф Лабораторије за микробиологије, Институт за земљиште, Београд
1995-1996 - шеф Лабораторије за контролу прехрамбених производа, ДД Југоинспект, Београд
1985-1992 - асистент на предмету Општа и технолошка микробиологија, Пољопривредни факултет, Срајево, Универзитет у Сарајеву, Босна и Херцеговина

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

1985 - члан Удружења микробиолога

ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА

  • Изолација и фенотипска и генотипска карактеризација бактерија млечне киселине изолованих из различитих еколошких ниша
  • Испитивање технолоших и пробиотичких карактеристика појединих сојева бактерија млечне киселине у циљу дизајнирања стартер култура за производњу ферментисаних млечних производа
  • Производња иновативног пробиотичког ферментисаног напитка за домаће животиње
  • Микробиолошка контрола пробиотичких лиофилизованих таблетираних и капсулираних препарата

ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ

Veljović, K., Dinić, M., Lukić, J., Mihajlović, S., Tolinački, M., Živković, M., Begović, J., Mrvaljević, I., Golić, N., Terzić-Vidojević, A. 2017. Promotion of early gut colonization

by probiotic intervention on microbiota diversity in pregnant sows. Frontiers in. Microbioogy,.8, 2028. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2017.02028/full

Veljović, K., Popović, N., Miljković, M., Tolinački, M., Terzić-Vidojević, A., Kojić, M. 2017. Novel aggregation promoting factor AggE contributes to the probiotic properties of Enterococcus faecium BGGO9-28. Frontiers in. Microbioogy,. 8, 1843. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2017.01843/full

Golić N, Veljović K, Popović N, Djokić J, Strahinić I, Mrvaljević I, Terzić-Vidojević A. 2017. In vitro and in vivo antagonistic activity of new probiotic culture against Clostridium difficile and Clostridium perfringens. BMC Microbiology 17:108. https://bmcmicrobiol.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12866-017-1015-5?site=bmcmicrobiol.biomedcentral.com

Terzic-Vidojevic A, Veljovic K, Begovic J, Filipic B, Popovic D, Tolinacki M, Miljkovic M, Kojic M, Golic N. 2015. Diversity and antibiotic susceptibility of autochthonous dairy enterococci isolates: are they safe candidates for autochthonous starter cultures? Frontiers in. Microbioogy,.6:954. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2015.00954/full

Terzic-Vidojevic, A., Mihajlovic, S., Uzelac, G., Veljovic, K., Tolinacki, M., Nikolic, M., Topisirovic, L., Kojic, M. 2014. Characterization of lactic acid bacteria isolated from artisanal Travnik young cheeses, sweet creams and sweet kajmaks over four seasons. Food Microbiology,39: 27-38. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24387849 

Terzić-Vidojević, A., Mihajlović, S., Uzelac, G., Golić, N., Fira, Đ., Kojić, M., Topisirović, Lj. 2014. Identification and characterization of lactic acid bacteria isolated from artisanal white brined Golija cows’ milk cheeses. Archives of Biological Sciences, 66: 179-192. http://archonline.bio.bg.ac.rs/ 

Golić, N., Cadež, N., Terzić-Vidojević, A., Suranská, H., Beganović, J., Lozo, J., Kos, B., Sušković, J., Raspor, P., Topisirović, L. 2013. Evaluation of lactic acid bacteria and yeast diversity in traditional white pickled and fresh soft cheeses from the mountain regions of Serbia and lowland regions of Croatia. International Journal of Food Microbiology, 166: 294-300. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23973841 

Strahinic, I., Lozo, J., Terzic-Vidojevic, A., Fira, D., Kojic, M., Golic, N., Begovic, J., Topisirovic, L. Technological and probiotic potential of BGRA43 a natural isolate of Lactobacillus helveticus. Frontiers in Microbiology,4:5.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23346083 

Golic, N., Terzic-Vidojevic, A., Topisirovic, L. 2012. Molecular diversity among natural populations of Lactobacillus paracasei and Lactobacillus plantarum/paraplantarum strains isolated from autochthonous dairy products. European Food Research and Technology, 234: http://www.springerlink.com/content/j2824157587152v1/fulltext.pdf 

Strahinic, I., Lukic, J., Terzic-Vidojevic, A., Lozo, J., Kojic, M., Topisirovic, L. 2013. Use of Lactobacillus helveticus BGRA43 for manufacturing different fermented milk products. Food Technology and Biotechnology, 51(2): 257-265. http://www.ftb.com.hr/images/pdfarticles/2013/April-June/ftb_51-2_257-265.pdf 

Terzic-Vidojevic, A., Tolinacki, M., Nikolic, M., Veljovic, K., Jovanovic, S., Macej, O., Topisirovic, L. 2013. Vlasina raw goat’s milk cheese: evaluation and selection of autochthonous lactic acid bacteria as starter cultures. Food Technology and Biotechnology, 51(4): 253-264. http://www.ftb.com.hr/images/pdfarticles/2013/October-december/ftb_51-4_554-563.pdf 

Veljovic, K., Fira, D., Terzic-Vidojevic, A., Abriouel, H., Galvez, A., Topisirovic, L. 2009. Evaluation of antimicrobial and proteolytic activity of enterococci isolated from fermented products. European Food Research and Technology, 230: 63-70. http://download.springer.com/static/pdf/698/art%253A10.1007%252Fs00217-009-1137-6.pdf?auth66=1414417854_a2312293cce5db534ea670f4c0edbd74&ext=.pdf

Terzic-Vidojevic, A., Tolinacki, M., Nikolic, M., Lozo, J., Begovic, J., Gurban oglu Gulahmadov, S., Alekperovich Kuliev, A., Dalgalarrondo, M., Chobert, J-M., Haertlé, T., Topisirovic, L. 2009. Phenotypic and genotypic characterization of lactic acid bacteria isolated from Azerbaijani traditional dairy products. African Journal of Biotecnology, 8: 2576-2588. http://www.academicjournals.org/ajb/PDF/pdf2009/3Jun/Terzic-Vidojevic%20et%20al.pdf 

Terzic-Vidojevic, A., Nikolic, M., Veljovic, K., Tolinacki, M., Busarcevic, M.and Topisirovic, L. 2009. Analysis of lactic acid bacteria microflora in traditional Caucasus cow`s milk cheeses. Archives of Biological Sciencis, 61: 395-407. http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0354-4664/2009/0354-46640903395T.pdf 

Terzic-Vidojevic, A., Lozo, J., Topisirovic, L. 2009. Dominant lactic acid bacteria in artisanal Pirot cheeses of different ripening period. Genetika, 41: 339-352. http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0534-0012/2009/0534-00120903341T.pdf 

Nikolic, M., Terzic-Vidojevic, A., Jovcic, B., Begovic, J., Golic, N., Topisirovic, L. 2008. Characterization of lactic acid bacteria isolated from Bukuljac, a homemade goat's milk cheese. International Journal of Food Microbiology, 122: 162-170. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18177967

Veljovic, K., Terzic-Vidojevic, A., Vukasinovic, M., Strahinic, I., Begovic, J., Lozo, J., Ostojic, M., Topisirovic, L. 2007. Preliminary characterization of lactic acid bacteria isolated from Zlatar cheese. Journal of Applied Microbiology. 103: 2142-2152. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18045397 

Terzic-Vidojevic, A., Vukasinovic, M., Veljovic, K., Ostojic, M., Topisirovic, L. 2007. Characterization of microflora in homemade semi-hard white Zlatar cheese. International Journal of Food Microbiology, 114: 36-42. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182146 

ПАТЕНТИ 

Golic N, Terzic-Vidojevic A, Veljovic K, Mrvaljevic I. "New probiotic starter cultures for human and animal use". National and PCT Patent application submitted before Intellectual Property Office Republic of Serbia on 17.12.2015. Published 22.06.2017.

Please publish modules in offcanvas position.