Кадар за науку

У СУСРЕТ НОЋИ ИСТРАЖИВАЧА 2019

КАДАР ЗА НАУКУ

У склопу промотивних активности које најављују манифестацију НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 2019, ИМГГИ и Факултет за физичку хемију организују такмичење КАДАР ЗА НАУКУ. Сваког месеца обрађиваћемо једну од актуелних научних тема, а сви заинтересовани могу да узму учешће у месечним конкурсима. Задаци се објављују на страници https://imgge.bg.ac.rs/sr/активности/програми-промоције/ноћ-истраживача/кадар-за-науку, а такмичење се реализује преко друштвене мреже Фацебоок.

Правила:

  • Сваког 3. у месецу објављује се задатак на страници https://imgge.bg.ac.rs/sr/активности/програми-промоције/ноћ-истраживача/кадар-за-науку.
  • Сваки учесник треба да постави на свој профил на мрежи Facebook или Instagram "селфи" фотографију у одговор на задату тему
  • Свако може учествовати са више постова/фотографија
  • Пост који садржи фотографију треба да буде видљив свима ("public-anyone on or off Facebook" / public account Instagram)
  • У конкуренцију за сваки месец улазе фотографије постављене најраније 5. и најкасније 25. у месецу.
  • У пратећем тексту за сваку фотографију мора да стоји назив места из кога је учесник и "hashtag" #kadarzanauku
  • Фотографије се морају постављати у изворном облику, не смеју бити уређиване и не смеју да се састоје из више делова

Сваког месеца ћемо одабрати и наградити фотографије аутора који покажу особине које треба да красе сваког научника: оригиналност, креативност и довитљивост. Победници ће бити директно обавештени, а победничке фотографије ће бити објављене 28. у месецу на страницама www.facebook.com/imggi/, www.instagram.com/_imggi_/ , www.facebook.com/nocistrazivacabg/ и www.instagram.com/scimfonicom/

  • Учесници из Београда који добију награде моћи ће да их подигну у ИМГГИ.
  • Награђени учесници ван територије Београда добијају по две повратне аутобуске карте до Београда за 27. 9. 2019. ради посете манифестацији Ноћ истраживача.
  • Месечни победници ће бити проглашавани од новембра до јуна, а у месецу јулу ће бити одабрана најбоља фотографија целог конкурса, чијем ће аутору на самој манифестацији Ноћ истраживача у Београду 27. 9. 2019. бити уручена специјална награда.
Тема за фебруар: Чудесна моћ регенерације
Сва жива бића имају способност регенерације, од бактерија до људи. Регенеративна медицина је релативно млада грана медицине која се бави процесом замене, инжењеринга или регенерације људских ц́елија, ткива или органа да би се успоставила њихова нормална функција. Коришћење сопствених ћелија и ткива пацијента за регенерацију органа би потенцијално решило проблем недостатка органа за донирање и проблем одбацивања трансплантираних органа. Посебно велике могућности за употребу у регенеративној медицини имају матичне ћелије од којих настају све друге ћелије у људском организму. Постоји велики број типова матичних ћелија који настају у различитим деловима људског организма током различитих фаза његовог развоја. Осим способности диференцијације захваљујући којој могу да дају било коју другу ћелију, све матичне ћелије имају способност самообнављања, односно њиховом деобом настају нове матичне ћелије.
Тема за јануар: Бројна су знамења да се клима мења
Екстремни догађаји попут великих пожара, поплава и олуја све су учесталији као последица климатских промена. Клима на Земљи се стално мења, али се пре индустријске револуције мењала искључиво као резултат промена природних околности. Данас, међутим, термин климатске промене користимо када говоримо о променама климе које се догађају од почетка двадесетог века, а настале су као резултат човекових активности. Период од 1990. до 2003. био је најтоплији период од како се температуре мере и бележе. Према Агенцији за заштиту животне средине Србије, температуре расту и у Србији, а посебно у последњих 15 година.
Тема за децембар: Нанотехнологије свуда око нас
Нанотехнологије подразумевају манипулацију материјом на атомском, молекуларном или супрамолекуларном нивоу. Нашле су примену у многим областима: медицини, фармацији, електроници, производњи и чувању хране, енергетици, истраживању свемира, пречишћавању ваздуха и воде, транспортним средствима, производњи хемијских и биосензора, производњи тканина и дизајну спортске опреме и реквизита. У последњој деценији приход од продаје производа заснованих на нанотехнологијама увећао се шест пута. Многи предмети и процеси у данашњем свету који су квалитетнији, ефикаснији и безбеднији од досадашњих, резултат су нанотехнологија - од конзерви за храну, преко тениских лоптица, до свемирских одела.
Тема за новембар: Моја душа цвета у царству биодиверзитета
Биодиверзитет је разноврсност и променљивост живота на Земљи. Представља суштинску компоненту природе и осигурава опстанак људске врсте пружајући јој храну, гориво, склониште, лекове и друге ресурсе. На богатство биодиверзитета могу утицати различити фактори, као што су климатски услови, начин коришћења земљишта и загађење. Уједињене нације су прогласиле 22. мај за Интернационални дан биодиверзитета, а период 2011.-2020. за Деценију биодиверзитета.

Please publish modules in offcanvas position.