Naučni saradnik
Laboratorija za molekularnu mikrobiologiju

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI),
Univerzitet u Beogradu,

V. Stepe 444a, 11010 Beograd, Srbija
Mob:   +381 64 6860274
Tel:     +381 11 3975960
Fax:    +381 11 397 58 08
E-mail: sanja.mihajlovic@imgge.bg.ac.rs

OBRAZOVANJE

2010 - doktor bioloških nauka, Karl-Francens Univerzitet u Gracu (KFU), Austrija
("R1 CouplingProteinRegulatoryEffectsattheEarlyStageoftheConjugativeDNAProcessing")
2004 - diplomirani molekularni biolog i fiziolog, Biološki fakultet (BF), Univerzitet u Beogradu (UB)

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

2011 - naučni saradnik, IMGGI, UB
2010 - 2011 - istraživač saradnik, IMGGI, UB
2008 - istraživač saradnik, Odsek za molekularnu biologiju, Medicinski fakultet, Univerzitet u Kantabriji i Institut za biomedicinu i biotehnologiju u Kantabriji, Santander, Španija
2005 - 2010 - istraživač saradnik, Institut za molekularno-biološke nauke, KFU, Grac, Austrija
2005 - 2006 - istraživač saradnik, Odsek za molekularnu biologiju, Medicinski fakultet, Univerzitet u Kantabriji i Institut za biomedicinu i biotehnologiju u Kantabriji, Santander, Španija

RADNO ISKUSTVO

2012 - 2013 - rukovodilac projekta Diverzitet i distribucija plazmida mlečnokiselinskih bakterija
(Međuvladin program naučno-tehnološke saradnje između Srbije i Kraljevine Španije, br. 451-03-02635/2011-14/8)
2010 - 2011 - rukovodilac laboratorije za mikrobiologiju, Anahem d.o.o, Beograd, Srbija

OSTALE AKTIVNOSTI

2010 - član udruženja mikrobiologa Srbije
2008 – 2010 - član udruženja Međunarodnog društva za plazmidnu biologiju i druge mobilne genetičke elemente.

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Plazmidna biologija, molekularna mikrobiologija i biohemija mlečnokiselinskih bakterija sa probiotičkim potencijalom; veza izmedju mikrobioma, gastrointestinalnog trakta i mozga.

ODABRANI NAUČNI RADOVI

Terzic-Vidojevic A, Mihajlovic S, Uzelac G, Veljovic K, Tolinacki M, Nikolic M, Topisirovic L, Kojic M. (2014) Characterization of lactic acid bacteria isolated from artisanal Travnik young cheeses, sweet creams and sweet kajmaks over four seasons.Food Microbiol. 39:27-38. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24387849

Terzić-Vidojević A,, Mihajlović S., Uzelac G., Golić N., Fira Đ., Kojić M., Topisirović Lj.
(2014) Identification and characterization of lactic acid bacteria isolated from artisanal white brined Golija cows’ milk cheeses.Arc Biol Sci 66(1):179-192. http://www.doiserbia.nb.rs/issue.aspx?issueid=2201

Stanković S., Mihajlović S., Draganić V., Dimkić I., Vukotić G., Berić T., Fira Đ. (2012) Screening for the presence of biosynthetic genes for antimicrobial lipopeptides in natural isolates of Bacillus sp. Arc Biol Sci 64 (4):1425-1432. http://www.doiserbia.nb.rs/issue.aspx?issueid=1836

LangS, GruberK, MihajlovicS, ArnoldR, GruberCJ, SteinlechnerS, JehlMA, RatteiT, FröhlichKU, ZechnerEL. (2010) Molecular recognition determinants for type IV secretion of diverse families of conjugative relaxases.MolMicrobiol. 78(6):1539-55. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21143323                                                                  

Mihajlovic S, Lang S, Sut MV, Strohmaier H, Gruber CJ, Koraimann G, Cabezón E, Moncalián G, de la Cruz F, Zechner EL. (2009) Plasmid r1 conjugative DNA processing is regulated at the coupling protein interface. J Bacteriol 191: (22):6877-87. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19767437

Sut, M.V., Mihajlovic, S., Lang, S., Gruber, C.J., and Zechner, E.L. (2009) Protein and DNA effectors control the TraI conjugative helicase of plasmid R1. J Bacteriol 191: 6888-6899. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19767439