Istraživač saradnik
Laboratorija za molekularnu mikrobiologiju

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI);
Katedra za biohemiju i molekularnu biologiju, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

V. Stepe 444a, 11010 Beograd, Srbija
Mob:   +381 64 8044082
Tel:     +381 11 397 59 60
Fax:    +381 11 397 58 08
E-mail: vukoticg@bio.bg.ac.rs

OBRAZOVANJE

2016 - doktor bioloških nauka, Biološki fakultet (BF), Univerzitet u Beogradu (UB),
(Proteinaze mlečno-kiselinskih bakterija: diverzitet u mezofilnim vrsta ma laktobacila i uticaj na aktivnost bakteriocina)
2010 - diplomirani molekularni biolog i fiziolog, BF, UB

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

2012 - istraživač saradnik, BF, IMGGI, UB
2011 - 2012 - istraživač pripravnik, Biološki fakultet (BF), Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), UB

RADNO ISKUSTVO

2012 - asistent u nastavi na predmetu Osnovi biohemije i molekularne biologije BF, UB
2011 - asistent u nastavi na predmetu Dinamička biohemija BF, UB

OSTALE AKTIVNOSTI

2013 - član biohemijskog društva Srbije
2011 - član srpskog biološkog društva
2011 - član srpskog mikrobiološkog društva

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Serinske proteinaze bakterija mlečne kiseline (BMK), molekularno-genetička i biohemijska karakterizacija, diverzitet i distribucija; Bakteriocini BMK, detekcija i kloniranje novih bakteriocinskih gena; Interakcija bakteriocina i serinskih proteinaza BMK; Primena serinskih proteinaza laktobacila na proizvodnju antoksidativnih peptida biljnog porekla, Primena serinskih proteinaza laktobacila u snižavanju imunoreaktivnosti proteina mleka kod imunokompromitovanih osoba;

ODABRANI NAUČNI RADOVI

Vukotic, G, Matic, I, Begovic, J, Besu, I, Kojic, M, Djokic, J, Juranic Z, Strahinic, I. (2016). Lactobacilli hydrolysis of cows’ milk proteins abrogates their humoral immunoreactivity in patients with immune-mediated diseases. Int. Dairy. J. 63: 1-7. doi: 10.1016/j.idairyj.2016.07.009

Mirkovic N, Polovic N, Vukotic G, Jovcic B, Miljkovic M, Radulovic Z, Diep DB, Kojic M (2016). Lactococcus lactis LMG2081 Produces Two Bacteriocins, a Nonlantibiotic and a Novel Lantibiotic. Appl Environ Microbiol. 4;82(8):2555-62. doi: 10.1128/AEM.03988-15. http://aem.asm.org/content/early/2016/02/15/AEM.03988-15

Vukotić G, Strahinić I, Begović J, Lukić J, Kojić M, Fira D (2016). Survey on proteolytic activity and diversity of proteinase genes in mesophilic lactobacilli. Microbiology 85(1):33-41. DOI: 10.1134/S002626171601015X http://link.springer.com/article/10.1134/S002626171601015X 

Stanisavljević N, Vukotić G, Ferenc P, Sužnjević D, Jovanović Ž, Strahinić I., Fira Đ, Radović S (2015). Antioxidant activity of pea protein hydrolysates produced by batch fermentation with lactic acid bacteria. Archives of Biological Sciences 2015 Volume 67, Issue 3, Pages: 1033-1042. doi:10.2298/ABS150130066S
http://www.doiserbia.nb.rs/Article.aspx?id=0354-46641500066S#.V4OrtNKLSUk 

Slaviša Stanković, Sanja Mihajlović, Veselin Draganić, Ivica Dimkić, Goran Vukotić, Tanja Berić and Đorđe Fira 2012. Screening of the presence of biosynthetic genes for antimicrobial lipopeptides in natural isolates of Bacillus sp. Arch. Biol. Sci. 64(4), 1425-1432.

Vukotic G, Mirkovic N, Jovcic B, Miljkovic M, Strahinic I, Fira D, Radulovic Z and Kojic M (2015) Proteinase PrtP impairs lactococcin LcnB activity in Lactococcus lactis BGMN1-501: new insights into bacteriocin regulation. Front. Microbiol. 6:92. doi: 10.3389/fmicb.2015.00092. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4322719/