Dragi srednjoškolci,

imamo veliku čast i zadovoljstvo da vas pozovemo na drugi po redu skup pod nazivom "UniStem Day (Dan matične ćelije)", koji će biti održan 17. marta 2017. godine u Beogradu. 

                UniStem Day je evropska manifestacija namenjena promociji i popularizaciji nauke i istraživanja na polju matičnih ćelija. Manifestaciju je pokrenuo 2009. g. tim ljudi sa Univerziteta u Milanu, Italija «UniStem: Centre for Stem Cell Research of the University of Milan»-Milan Menagement Office (UMMO), a od 2013. g. je dobila međunarodni karakter. Imajući u vidu značaj matičnih ćelija, pre svega u sferi regenerativne medicine, biologija matične ćelije je trenutno jedna od najaktuelnijih i najdinamičnijih oblasti istraživanja u svetu, ali nedovoljno razvijena kod nas i nedovoljno poznata domaćoj javnosti. Događaj ima za cilj da na zabavan, kreativan i pristupačan način upozna mlade ljude sa revolucionarnim otkrićima koja pomeraju granice savremene medicine. Nakon prošlogodišnje uspešne realizacije, želja nam je da ove godine manifestaciju proširimo na još veći broj učesnika i da ponudimo još sadržajniji program. UniStem Day se održava pod okriljem Univerziteta u Beogradu u organizaciji Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

logo unistem day 2017

 

                Učesnici će kroz naučnopopularna predavanja, kratkometražne dokumentarne filmove, posete laboratorijama i radionice imati priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima na polju matičnih ćelija i personalizovane medicine u svetu i kod nas. Učešće u manifestaciji je besplatno i uključuje prepodnevne i poslepodnevne aktivnosti. 

                Prepodnvni program u trajanju od 09:00 do 13:00 obuhvata naučnopopularna predavanja kroz koja će učesnici imati priliku da od stručnjaka iz ove oblasti direkno saznaju, šta je u svetu i kod nas trenutno aktuelno u ovoj naučnoj sferi. Predavači će se potruditi da kroz pojednostavljena i ilustrovana predavanja ohrabre učesnike da aktivno učestvuju u diskusiji. U periodu između predavanja biće emitovani kratki dokumentarni filmovi u produkciji UMMO i evropskog konzorcijuma EuroStemCell. Takođe, biće organizovana i kratka web-konferencija učesnika iz različitih univerzitetskih centara u Evropi. Nauka podrazumeva saradnju i međunarodno umrežavanje, što je još jedan od aspekata koji promoviše UniStem Day. Ove prepodnevne aktivnosti biće održane u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu, Studentski trg 1, Beograd.

Poslepodnevni program u trajanju od 14:30 do 17:00 obuhvatiće posete laboratorijama i učešće u različitim radionicama. Ideja je da se u poslepodnevne aktivnosti uključi odabrana grupa motivisanih đaka. Učesnici će biti uključeni u jednostavne eksperimentalne aktivnosti i edukativne igrice, timskog i takmičarskog karaktera. Poslepodnevni program biće organizovan u prostorijama Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu, Vojvode Stepe 444a, Beograd.

  Pridružite nam se! Otkrimo zajedno fascinatan svet matičnih ćelija!

Postajete učesnik UniStem dana popunjavanjem on line prijave. Maksimalan broj učesnika u prepodnevnom delu programa je 200, a u poslepodnevnom programu maksimalan broj učesnika je 40. Nedovoljan prostorni kapacite je razog zbog kojeg nećemo biti u mogućnosti da sve zaiteresovane učesnike uključimo u poslepodnevne aktivnosti. Dan uoči održavanja manifestacij biće održana lutrija koja će nam pomoći da od svih prijavljenih đaka, koji bi želeli da učestvuju u poslepodnevnom programu, izvučemo 40 učesnika. Imena učesnika u poslepodnevnim aktivnostima biće saopštena u toku prepodnevnog dela programa. Za sve učesnike u poslepodnevnim aktivnostima biće organizovan prevoz od Studentskog trga do Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Rok za prijavljivanje na učešće u UniStem danu je 10. mart 2017. U slučaju da se ranije popuni maksimalni kapacitet učesnika, prijavljivanje će biti zatvoreno ranije.

UniStem tim-Beograd,

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo,
Univerzitet u Beogradu, Vojvode Stepe 444a, Beograd
Mob:   +381 65 397 62 12
Tel:     +381 11 397 62 12
Fax:    +381 11 397 58 08
E-mail: hmgbox@imgge.bg.ac.rs 

 poster 2017

pdfPreuzmite poster u PDF formatu

 program unistem day 2017 ceo

pdfPrezmite program u PDF formatu