Fondacija “Goran Ljubijankić” osnovana je 1. jula 2003. godine. Nakon tragične smrti Gorana Ljubijankića njegovi roditelji, Danica i Rasim, pokrenuli su inicijativu i finansijski pomogli osnivanje Fondacije.

Fondaciju je osnovao Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u kojem je Goran proveo najplodnije godine svog naučno-istraživačkog rada. Osnivanje Fondacije, pored Goranovih roditelja i Instituta, pomogle su i kolege iz Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Trstu.

Cilj Fondacije je da pomogne mladim i perspektivnim naučnicima iz Srbije koji se bave istraživanjima u oblasti molekularne biologije.

Fondacija “Goran Ljubijankić” svakog 30. januara, na Goranov rođendan, dodeljuje nagrade najuspešnijim mladim istraživačima za postignute rezultate iz oblasti molekularne biologije.

 

goran ljubijankic

GORAN LJUBIJANKIĆ

Goran Ljubijankić rođen je 30. januara 1961. godine u Kragujevcu od majke Danice i oca Rasima. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu.

Diplomirao je 1985. godine na studijskoj grupi Molekularna biologija i fiziologija, Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i godinu dana kasnije postaje istraživač pripravnik u Laboratoriji za molekularnu biologiju Centra za genetičko inženjerstvo.

Magistarski rad brani 1992. godine i odlazi u Međunarodni centar za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Trstu, gde radi eksperimentalni deo svoje doktorske teze.

U Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo vraća se 1996. godine kada brani doktorsku tezu i počinje da rukovodi mladim timom istraživača od kojeg 1999. godine nastaje Laboratorija za molekularnu biotehnologiju.

Od 1998. godine bio je Docent na predmetu Osnovi molekularne biologije na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Goran je bio poznat kao čovek neobično širokog obrazovanja, zaljubljenik u svoju nauku, ali i u istoriju, čovek nesebične angažovanosti i posvećenosti naučno-istraživačkom i pedagoškom radu.

Tragično je izgubio život 17. aprila 2002. godine. Njegovo ogromno znanje, spremnost da sasluša i pomogne saradnicima i kolegama, kao i visprena duhovitost ostaće u sećanju svih koji su ga poznavali.