Научни сарадник
Лабораторија за молекуларну микробиологију

Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ),
Универзитет у Београду (УБ),

В. Степe 444a, 11010 Београд, Србија
Moб:   +381 65  397 59 60                         
Teл:     +381 11 397 59 60
Факс:    +381 11 397 58 08
E-mail: lukicjovanka@imgge.bg.ac.rs

ОБРАЗОВАЊЕ

2013 - доктор биолошких наука, Биолошки факултет (БФ), УБ
(Теза: "Анализа интеракција лактобацила са цревном мукозом пацова")
2008 - мастер биолошких наука, БФ, УБ

ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО

2014 - Научни сарадник, Лабораторија за молекуларну микробиологију (ЛММ), ИМГГИ
2013 - 2014 - Истраживач сарадник, ЛММ, ИМГГИ
2011 - 2013 - Истраживач приправник, ЛММ, ИМГГИ

ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА

Интеракција млечно-киселинских бактерија (БМК) са еукариотским домаћином укључујући ин витро и ин виво интеракције. Истраживање је фокусирано на адхезивне способности БМК за гастроинтестиналну мукозу пацова као и на имунски одговор домаћина на орално унете БМК. У том смислу, део истраживања је усмерен ка заштитним ефектима БМК у случају хемијски изазваног колитиса (ТНБС-колитис). Додатно, истраживање се тиче и ефеката БМК на функционисање дигестивног система и састав цревне микрофлоре.

ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ

Lukic J., Strahinic I., Milenkovic M., Nikolic M., Tolinacki M., Kojic M., Begovic J. Aggregation factor as an inhibitor of bacterial binding to gut mucosa. Microbial Ecology (2014) 68 (3): 633-644. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24823989

Lukic J., Strahinic I., Milenkovic M., Golic N., Kojic M., Topisirovic L., Begovic J. Interaction of Lactobacillus fermentum BGHI14 with rat colonic mucosa: implications for colitis induction. Applied and Environmental Microbiology (2013) 79 (18): 5735-5744. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23851097

Lukic J., Strahinic I., Jovcic B., Filipic B., Topisirovic L., Kojic M., Begovic J. Different roles of lactococcal aggregation factor and mucin binding protein in adhesion to gastrointestinal mucosa. Applied and Environmental Microbiology (2012) 78 (12): 7993-8000. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22961901

Strahinic I., Lukic J., Terzic-Vidojevic A., Lozo J., Kojic M., Topisirovic L. Use of Lactobacillus helveticus BGRA43 for manufacturing different fermented milk products. Food Technology and Biotechnology (2013) 51 (2) 257–265. http://www.ftb.com.hr/index.php/archives/134-volume-51-issue-no-2/1095-use-of-lactobacillus-helveticus-bgra43-for-manufacturing-fermented-milk-products

Stanisavljević N., Jovanović Ž., Čupić T., Lukić J., Miljuš Đukić J., Radović S., Mikić A. Extractability of antioxidants from legume seed flour after cooking and in vitro gastrointestinal digestion in comparison with methanolic extraction of the unprocessed flour. Internationl Journal of Food Science and Technology (2013) 48 (10): 2096-2194. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.12191/abstract

Begovic J., Jovcic B., Papic-Obradovic M., Veljovic K., Lukic J., Kojic M., Topisirovic, L. Genotypic diversity and virulent factors of Staphylococcus epidermidis isolated from human breast milk. Microbiological Research (2013) 168 (2): 77-83. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23098640