Пробиотички препарати налазе све већу примену као суплементи хране који повољно утичу на домаћина поправљајући равнотежу у гастроинтестиналном  (ГИТ) тракту. Пробиотички препарати могу бити у моно-или мешавина различитих сојева/врста микроорганизама који повољно утичу на здравље домаћина, а бактерије из реда Lactobacillales су традиционално основне компоненте пробиотика. Поред њих, у последњих десетак година се као потентни пробиотици користе и квасци из рода Saccharomyces.. У протеклој деценији понуда пробиотичких производа имала је велику експанзију, а неки препарати су се показали као незамењиви, као помоћна средства у лечењу оралних инфекција и ГИТ тегоба, на првом месту дијареа изазваних различитим етиолошким факторима. Нови производи са пробиотским својствима који се могу наћи на тржишту поседују јасно дефинисан број лиофилизованих бактерија, а квалитет препарата директно зависи од способности да се те бактерије ревитализују након конзумације тј. броја реално живих микроорганизама.

У последњих годину дана Лабораторији за молекуларну микробиологију се јавио већи број фармацеутских компанија које су изразиле потребу да се у пробиотичким препаратима које се производе и пакују код њих утврди квалитет производа у смислу утврдјивања броја живих пробиотичких бактерија које се могу ревитализовати из пробиотичког препарата након паковања.

 

КОНТАКТ:

  • др Амарела Терзић Видојевић
  • др Катарина Вељовић

Тел: +381 11 3975 960

Моб: +381 65 3975 960

Факс: +381 11 3975 808

e-mail: amarela@imgge.bg.ac.rs; katarinav@imgge.bg.ac.rs