Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије подржава популаризацију и промоцију науке и кроз финансирање пројеката из ове области. Један од тих пројеката је и „Мала школа ДНКлогије“. Овај пројекат реализује тим научника, молекуларних биолога, из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ) из Београда под руководством др Соње Павловић. „Мала школа ДНКлогије“ доприноси промоцији и популаризацији молекуларне биологије кроз „уради сам“ експерименте у лабораторији. Програм овог Пројекта се реализује кроз два вида активности: Путујућа лабораторија и Радионица.

Путујућа лабораторија је намењена предшколским установама и основним школама. Реализатори пројекта долазе у Вашу школу и учионицу претварају у лабораторију. У току једног школског часа ученици сами раде експеримент посматрања ћелија букалне слузокоже под микроскопом и изолације ДНК из њих и усвајају знања из молекуларне биологије. У свим експериментима се користе хемикалије које се свакодневно употребљавају (течни сапун, сок од ананаса, кухињска со итд.), те су експерименти у потпуности безбедни за ученике.

Радионица је намењена ученицима средњих школа, студентима и професорима биологије у основним и средњим школама, као и општој популацији. Радионица се организује у просторијама ИМГГИ и обухвата „уради сам“ експерименте.

У претходном периоду наш програм је био веома успешан и омиљен међу наставницима и ученицима.

Контакт: Виолета Евтов
Телефон:(011) 397 57 44
Е-маил: dnklogija@imgge.bg.ac.rs