Истраживач сарадник
Лабораторија за молекуларну микробиологију

Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ);
Катедра за биохемију и молекуларну биологију, Биолошки факултет, Универзитет у Београду

В. Степe 444a, 11010 Београд, Србија
Moб:    +381 64 8044082
Teл:     +381 11 397 59 60
Факс:   +381 11 397 58 08
E-mail: vukoticg@bio.bg.ac.rs

ОБРАЗОВАЊЕ

2016 - доктор биолошких наука, Биолошки факултет (БФ), Универзитет у Београду (УБ),
(Протеиназе млечно-киселинских бактерија: диверзитет у мезофилним врста ма лактобацила и утицај на активност бактериоцина)
2010 - дипломирани молекуларни биолог и физиолог, БФ, УБ

ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО

2012 - истраживач сарадник, БФ, ИМГГИ, УБ
2011 - 2012 - истраживач приправник, Биолошки факултет (БФ), Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ), УБ

РАДНО ИСКУСТВО

2012 - асистент у настави на предмету Основи биохемије и молекуларне биологије БФ, УБ
2011 - асистент у настави на предмету Динамичка биохемија БФ, УБ

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

2013 - члан биохемијског друштва Србије
2011 - члан српског биолошког друштва
2011 - члан српског микробиолошког друштва

ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА

Серинске протеиназе бактерија млечне киселине (БМК), молекуларно-генетичка и биохемијска карактеризација, диверзитет и дистрибуција; Бактериоцини БМК, детекција и клонирање нових бактериоцинских гена; Интеракција бактериоцина и серинских протеиназа БМК; Примена серинских протеиназа лактобацила на производњу антоксидативних пептида биљног порекла, Примена серинских протеиназа лактобацила у снижавању имунореактивности протеина млека код имунокомпромитованих особа;

ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ

Vukotic, G, Matic, I, Begovic, J, Besu, I, Kojic, M, Djokic, J, Juranic Z, Strahinic, I. (2016). Lactobacilli hydrolysis of cows’ milk proteins abrogates their humoral immunoreactivity in patients with immune-mediated diseases. Int. Dairy. J. 63: 1-7. doi: 10.1016/j.idairyj.2016.07.009

Mirkovic N, Polovic N, Vukotic G, Jovcic B, Miljkovic M, Radulovic Z, Diep DB, Kojic M (2016). Lactococcus lactis LMG2081 Produces Two Bacteriocins, a Nonlantibiotic and a Novel Lantibiotic. Appl Environ Microbiol. 4;82(8):2555-62. doi: 10.1128/AEM.03988-15. http://aem.asm.org/content/early/2016/02/15/AEM.03988-15

Vukotić G, Strahinić I, Begović J, Lukić J, Kojić M, Fira D (2016). Survey on proteolytic activity and diversity of proteinase genes in mesophilic lactobacilli. Microbiology 85(1):33-41. DOI: 10.1134/S002626171601015X http://link.springer.com/article/10.1134/S002626171601015X 

Stanisavljević N, Vukotić G, Ferenc P, Sužnjević D, Jovanović Ž, Strahinić I., Fira Đ, Radović S (2015). Antioxidant activity of pea protein hydrolysates produced by batch fermentation with lactic acid bacteria. Archives of Biological Sciences 2015 Volume 67, Issue 3, Pages: 1033-1042. doi:10.2298/ABS150130066S
http://www.doiserbia.nb.rs/Article.aspx?id=0354-46641500066S#.V4OrtNKLSUk 

Slaviša Stanković, Sanja Mihajlović, Veselin Draganić, Ivica Dimkić, Goran Vukotić, Tanja Berić and Đorđe Fira 2012. Screening of the presence of biosynthetic genes for antimicrobial lipopeptides in natural isolates of Bacillus sp. Arch. Biol. Sci. 64(4), 1425-1432.

Vukotic G, Mirkovic N, Jovcic B, Miljkovic M, Strahinic I, Fira D, Radulovic Z and Kojic M (2015) Proteinase PrtP impairs lactococcin LcnB activity in Lactococcus lactis BGMN1-501: new insights into bacteriocin regulation. Front. Microbiol. 6:92. doi: 10.3389/fmicb.2015.00092. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4322719/